به گزارش یزدفردا: بزاق دهان میتواند رازهای نهفته را درباره وضعیت روحی آشکار کند.
به نقل از ادونسد ساینس نیوز، کشف جدید پژوهشگران «دانشگاه ایالتی میشیگان»(MSU) حاکی از این است که میکروبهای موجود در بزاق زنان باردار میتوانند نشان دهند آنها در حال حاضر استرس، اضطراب، افسردگی و علائم اختلال اضطراب پس از سانحه را تجربه میکنند یا خیر.
این کشف بسیار مهمی است زیرا با وجود این که سلامت روانی خوب از تندرستی مادر و رشد سالم نوزاد حمایت میکند، حدود ۲۰ درصد از زنان باردار در سراسر جهان سلامت روانی ضعیفی دارند.
اگرچه میکروبیوم روده در میان جامعه میکروبهای بدن ما بیشتر مطالعه شده است اما اطلاعات کمتری درباره میکروبهای ساکن در دهان ما و چگونگی تأثیر آنها بر سلامتی ما وجود دارد.
«جو لونشتاین»(Joe Lonstein) استاد دانشگاه ایالتی میشیگان و سرپرست این پژوهش گفت: پژوهشهای روبهرشدی درباره ارتباط بین میکروبیوم روده و سلامت روان انسان انجام شدهاند اما تنها تعداد کمی از آنها به ارتباط بین میکروبیوم دهان و سلامت روان پرداختهاند. همچنین، هیچ کدام از این پژوهشها درباره جمعیت باردار انجام نشدهاند.
پژوهش لونشتاین و گروهش با بررسی ارتباط بین میکروبیوم دهان و سلامت روان افراد باردار، نه تنها میتواند به شناسایی افراد نیازمند کمک بپردازد، بلکه میتواند یک نقطه آغاز برای مداخله احتمالی به منظور بهبود نتایج سلامتی زنان باردار و نوزادان آنها باشد.
این پژوهش روی ۲۲۴ زن باردار انجام شد که در سه ماهه دوم بارداری بودند. شرکتکنندگان، بزاق را با استفاده از کیتهای خانگی جمعآوری کردند و در همان هفته به تکمیل چندین نظرسنجی درباره استرسهای تجربهشده و علائم سلامت روان خود پرداختند.
لونشتاین و همکارانش، میکروبهای موجود در بزاق را بر اساس توالیهای DNA آنها شناسایی کردند و به جستوجوی همبستگی بین میکروبهای شناساییشده و علائم سلامت روان پرداختند. آنها دریافتند که همه علائم سلامت روان با میکروبهای دهان مرتبط نیستند.
لونشتاین توضیح داد: اگر اضطراب بالایی داشته باشید، به مجموعهای از میکروبها مربوط است اما اگر علائم اختلال اضطراب پس از سانحه داشته باشید، با مجموعه دیگری ارتباط دارد.
همچنین، این پژوهش نشان داد که میکروبهای موجود در نمونههای بزاق با یافتههای پژوهشهای پیشین درباره ارتباط بین میکروبیوم روده و سلامت روان مادر متفاوت است. لونشتاین گفت: میکروبیوم دهان فقط آینه میکروبیوم روده نیست.
اگر این امکان وجود دارد که وضعیت میکروبیوم دهان بتواند بر سلامت روان ما تأثیر بگذارد، این پرسش پیش میآید که آیا مصرف یک پروبیوتیک خوراکی میتواند به بهبود سلامت روان افراد باردار کمک کند. پاسخ این پرسش، پیچیده است و به این بستگی دارد که آیا میکروبیوم دهان به بروز تغییرات در سلامت روان منجر میشود یا فقط حالتهای روانی را منعکس میکند.
لونشتاین معتقد است که اگر میکروبیوم دهان به بروز تغییراتی در سلامت روان منجر شود، پروبیوتیکهای خوراکی میتوانند بر سلامت روان موثر باشند اما باید مستقیما در دهان عمل کنند. وی افزود: اگر فقط آنها را قورت دهید، ممکن است تاثیر زیادی نداشته باشند.
همچنین دانشمندان، تفاوتهایی را در میکروبیوم دهان مشاهده کردهاند که با رژیم غذایی مرتبط هستند. با وجود این، تغییرات رخ داده در میکروبیوم دهان و رژیم غذایی میتوانند بر میکروبهای موجود در میکروبیوم روده نیز تأثیر بگذارند. بنابراین، تشخیص این که آیا میکروبیوم دهان مستقیما بر سلامت روان تأثیر میگذارد یا این که آیا تغییرات رخداده در میکروبیوم دهان، میکروبیوم روده را که بر سلامت روان تأثیر میگذارد تغییر میدهند، دشوار است.
این پژوهش در مجله «EBioMedicine» به چاپ رسید.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 07,ژانویه,2025